Φυσικά δημοτικού
Στην ενότητα αυτή μπορείτε να βρείτε το υλικό των Ανοιχτών Τάξεων για το μάθημα της Φυσικής.
Υλικό για εκτύπωση των Ανοιχτών Τάξεων
Πειράματα
'Α ενότητα: Ύλη
Για να δείξουμε τις τρεις καταστάσεις της ύλης κάναμε 2 πειράματα
Για να παρατηρήσουμε την μεταβολή της ενέργειας κάναμε τέσσερα πειράματα
Για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία δημιουργήσαμε το δικό μας θερμόμετρο
Για να δείξουμε τις τρεις καταστάσεις της ύλης κάναμε 2 πειράματα
- Υλικά: μπουκάλι, μπαλόνι, σόδα, ξύδι. Εκτέλεση: α) ρίξαμε ξύδι μέσα σε ένα μπουκάλι(περίπου το 1/3 του μπουκαλιού), β) ρίξαμε 2 κουταλιές της σούπας σόδα μέσα στο μπαλόνι και γ) προσεκτικά χωρίς να αναποδογυρίσει στερεώσαμε το μπαλόνι στο στόμιο του μπουκαλιού. Όταν το αναποδογυρίσαμε το μπαλόνι φούσκωσε από μόνο του.
- Υλικά: 3 γάντια πλαστικά μιας χρήσης και νερό. Εκτέλεση:α) γεμίσαμε τα δύο γάντια με νερό και ένα με αέρα, β) αφήσαμε το ένα γάντι γεμάτο νερό στην κατάψυξη για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα συγκρίναμε τα τρία. Ενδεικτικές ερωτήσεις: α) Μπορείς να δεις τι υπάρχει και στα τρία γάντια; β) Μπορείς να πιέσεις και τα τρία γάντια για να αλλάξουν σχήμα;
Για να παρατηρήσουμε την μεταβολή της ενέργειας κάναμε τέσσερα πειράματα
- Υλικά: ξύλα, καρφιά, πλαστικά ποτήρια. Εκτέλεση: α)ενώσαμε τα ξύλα μεταξύ τους και β) κολλήσαμε τα ποτήρια στα ξύλα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να παρατηρούμε την ταχύτητα του ανέμου (αιολική σε κινητική ενέργεια).
- Υλικά: φελλός, φιστίκι, συνδετήρας, μπρίκι, νερό, θερμόμετρο. Εκτέλεση: α) ανοίγουμε το συνδετήρα, β) τον στερεώνουμε πάνω στον φελλό, γ) στην άλλη άκρη του στερεώνουμε ένα φιστίκι και του βάζουμε φωτιά, δ) βάζουμε το μπρίκι με το νερό και με το θερμόμετρο βλέπουμε την αλλαγή θερμοκρασίας (χημική σε φωτεινή και θερμότητα)
- Υλικά: ηλιακοί συλλέκτες, μοτέρ, μύλος. Εκτέλεση: α) ενώνουμε τους ηλιακούς συλλέκτες με καλώδια με το μοτέρ και τον ανεμόμυλο και β) παρατηρούμε την κίνηση (ηλιακή σε ηλεκτρική και κινητική).
- Υλικά: δύο καρέκλες, ένα μπαλόνι, ένα σκοινί και ένα κυλινδρικό χαρτόνι από το χαρτί της τουαλέτας. Εκτέλεση: α) τοποθετήσαμε τις καρέκλες αντικριστά σε απόσταση σχεδόν ενός μέτρου, β) περάσαμε το σκοινί από το κυλινδρικό χαρτόνι και το δέσαμε στις καρέκλες δημιουργώντας έναν "δρόμο" γ) φουσκώσαμε το μπαλόνι και το κολλήσαμε στον κυλινδρικό χαρτόνι και δ) το αφήσαμε απότομα να φύγει και παρατηρήσαμε την κίνηση (αιολική σε κινητική).
Για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία δημιουργήσαμε το δικό μας θερμόμετρο
- Υλικά: Ένα μικρό μπουκάλι, μία λεκάνη, ένα καλαμάκι, πλαστελίνη, νερό, φωτιστικό οινόπνευμα. Εκτέλεση: α) γεμίζουμε το μπουκάλι με χρωματισμένο κρύο νερό και με 1/4 του οινόπνευμα, β) βάζουμε στη λεκάνη ζεστό νερό, γ) βάζουμε το μπουκάλι στη λεκάνη και δ) παρατηρούμε πως ανεβαίνει η στάθμη του νερού μέσα από το καλαμάκι.
- Υλικά: λάδι, νερό, οινόπνευμα, γάλα, κέτσαπ. Εκτέλεση: α) βάζουμε όλα τα υλικά σε παγοθήκες στην κατάψυξη, β) μετά από 2 ώρες βγάζουμε τα υλικά και παρατηρούμε ποιο έχει παγώσει περισσότερο.
Επιπλέον υλικό
Α' ενότητα: Ύλη
- Το υλικό αυτό το βρήκα στο https://www.teacherspayteachers.com/Product/FREE-Build-an-Atom-Activity-with-a-Hole-Punch-and-Glue-1677185. Με αυτό τα παιδιά σχεδίασαν τα δικά τους δισδιάστατα άτομα.
- Το υλικό αυτό το βρήκα στο http://energyquest.ca.gov/teachers_resources/books.html. Με αυτό τα παιδιά δημιουργούν μία μεγάλη αφίσα στην οποία μπορούν να παρατηρήσουν τις μεταβολές της ενέργειας σε μία σχολική αίθουσα. (Τίτλος αρχείου: Classroom Energy Poster Puzzle)
- Το video "Η πέψη" από τη γνωστή σειρά "Μια φορά και έναν καιρό ήταν...η ζωή"
- Τα video "Μετρώντας τη θερμοκρασία" και "Θερμότητα και Θερμοκρασία" της σειράς Eureka μεταφρασμένα στα Ελληνικά από τον Βασίλη Γαργανουράκη
Σελίδες και λογισμικά που χρησιμοποιούμε στη τάξη
Λογισμικό για την ενότητα της Ύλης
Μέτρηση μάζας, όγκου και υπολογισμός πυκνότητας. |
Σελίδα με πολλές προτάσεις διδασκαλίας, πειράματα, παζλ κτλ για την παρατήρηση της μεταβολής της ενέργειας.
|
Λογισμικό με εικονική αναπαράσταση της τήξης και πήξης υλικών σωμάτων.